Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2013

Χανιώτικη κρεατότουρτα στη Fleet Street



Η Mrs Lovett έφτιαχνε τις χειρότερες κρεατόπιτες στο Λονδίνο. Μετά τη γνωριμία της με τον φονικό κουρέα Sweeney Todd οι πίτες της έγιναν ανάρπαστες. Νέο μυστικό συστατικό έκανε εύκολα το θαύμα του και γέμισε το μαγαζί της πελάτες. Στην περίπτωσή μας το μυστικό κρύβεται την Κρητική παράδοση και δεν είναι καθόλου μακάβριο. Τι καλύτερο λοιπόν για να συνοδεύεις το τελευταίο(δυστυχώς) αριστούργημα του Tim Burton από την πεντανόστιμη κρεατότουρτα, χωρίς άγχος για το περιεχόμενό της...




Κρεατότουρτα

(Για ένα μικρό ταψί)
Για τη ζύμη
500 γρ. αλεύρι
1 γιαούρτι
1/2 ποτήρι λάδι
1/2 ποτήρι νερό
αλάτι

Για τη γέμιση
1/2 κιλό αρνί (ή αρνί και χοιρινό), χωρίς πολύ λίπος
1 καρότο
1 κρεμμύδι
1 ποτήρι ζωμό από το κρέας
400 γρ. μαλάκα
200 γρ. γαλομυζήθρα
1 κουταλιά βούτυρο χωριάτικο
δυόσμο κατά βούληση (περίπου μισό ματσάκι)
1 αυγό χτυπημένο
αλάτι
πιπέρι
κανέλλα
θυμάρι
σουσάμι άσπρο και μαύρο

Ζύμη
Ρίχνουμε το αλεύρι, το γιαούρτι, το λάδι, το νερό (+ όσο πάρει) και τα ζυμώνουμε ολα μαζί
Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν περίπου μισή ώρα
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2/3 και 1/3 και ανοίγουμε δύο φύλλα



Γέμιση
Βράζουμε το κρέας μαζί με το καρότο, το κρεμμύδι, λίγο λάδι, αλάτι, πιπέρι και θυμάρι

Το ξεψαχνίζουμε και ψιλοκόβουμε τα λαχανικά (αν θέλουμε)

Σε ένα μπολ κόβουμε τη μαλάκα μικρά κομματάκια, ρίχνουμε το κρέας, τα λαχανικά, τη γαλομυζήθρα, ένα ποτήρι ζωμό από το κρέας που έβρασε, το βούτυρο λιωμένο, το δυόσμο ψιλοκομμένο, αλάτι, πιπέρι, κανέλλα και ανακατεύουμε πολύ καλά



Βάζουμε σε ένα καλά λαδωμένο ταψί το μεγάλο φύλλο κάτω (να καλύπτει και τα πλαινά του ταψιού), στρώνουμε τη γέμιση, σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο, κλείνουμε τις άκρες και αλείφουμε με αυγό.

Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 oC  για περίπου μία ώρα




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου